Tarta z czereśniami

    Tarta z czereśniami

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prostym pomysłem na wakacyjny podwieczorek jest tarta z czereśniami. Zawsze w mig znika z talerzyków gości.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 125 g masła
    • 200 g przesianej mąki pszennej
    • 1 żółtko
    • 40 g cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • Dodatki
    • 1 serek homogenizowany lub waniliowe Danio
    • 150 g czereśni, wydrylowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
    2. Z ciasta uformować kulę, owinąć ja folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki.
    3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
    4. Foremkę na tartę posmarować masłem, następnie wyłożyć na nią ciasto i ponakłuwać widelcem.
    5. Piec ciasto ok. 30 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
    6. Posmarować ciasto serkiem i udekorować czereśniami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis