Ciasto z czereśniami

    Ciasto z czereśniami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto z czereśniami to sezonowy rarytas, dlatego trzeba delektować się smakiem tych soczystych, mięsistych owoców póki czas.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 jajka
    • 80 g cukru
    • 250 g mąki pszennej, przesianej
    • 220 g otrąb pszennych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g czereśni, wydrylowanych
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je trzepaczką na sztywno. Dodawać cukier, stale mieszając, a na końcu wlać żółtka i całość dobrze wymieszać.
    2. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia, a następnie połączyć z jajkami i dokładnie wymieszać.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzch położyć czereśnie.
    5. Piec ciasto ok. 45 minut - sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche.
    6. Gotowe ciasto posypać z wierzchu cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis