Sałatka z pieczonej papryki i fasoli limeńskiej

    Sałatka z pieczonej papryki i fasoli limeńskiej

    1polubienie
    9godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała sałatka w sam raz na finał Euro. Akcent mocno hiszpański: fasola limeńska, pomidory, papryka i dużo oliwek w pikantnym sosie paprykowym.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (210 g) suchej fasoli limeńskiej, namoczonej na noc
    • 3 czerwone papryki
    • 2 ogórki, pokrojone w kostkę
    • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1 szklanka (120 g) czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
    • 1 łyżka świeżego oregano
    • Sos paprykowy
    • 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu z białego wina
    • 1 łyżka wytrawnego białego wina
    • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.10min. 

    1. Fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować bez przykrycia przez około 30 minut. Opłukać pod zimną wodą, odcedzić i odstawić do przestudzenia.
    2. Kiedy fasola się gotuje, upiec paprykę: piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce skórką do góry i piec przez około 20 minut, aż skórka sczernieje i zacznie się łuszczyć. Przełożyć do torebki plastikowej i odstawić na 10 minut. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    3. W misce wymieszać fasolę z papryką, ogórkiem, pomidorami i oliwkami.
    4. Do słoiczka ze szczelnym wieczkiem przełożyć wszystkie składniki na sos, zakręcić słoik i energicznie potrząsać, aż składniki połączą się w jednolity sos.
    5. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.

    sposób podawania

    Sałatka smakuje wyśmienicie z grzankami czosnkowymi.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis