Placki cukiniowe

    Placki cukiniowe

    21polubień
    45min.


    Zrobione przez 29 osób

    Pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych! Lekkie, o delikatnym smaku, najlepiej smakują z sosem czosnkowo-jogurtowym.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g cukinii, startej na tarce
    • 1 jajko
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos czosnkowy
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 cebulka dymka, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta cukru

    • olej roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Startą cukinię oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Następnie bardzo dobrze odcisnąć.
    2. W misce wymieszać cukinię z jajkiem, mąką i pieprzem na jednolitą masę.
    3. W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i cebulką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    4. Na patelni rozgrzać warstwę oleju, łyżką nakładać placki i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    MagdalenaKleszcz
    5

    przepyszne Super szybko się robią a smakują rewelacyjnie - 14 maj 2014

    autor:
    2

    Placki podalam z sosem tzatziki. Ten przepis pozostanie na stale w moim menu! Polecam! - 01 cze 2015

    autor:
    0

    - - 28 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis