Japoński koktajl z ostrygami

    Japoński koktajl z ostrygami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zaskocz gości tym wyjątkowym koktajlem. Egzotyczna mieszanka słodkiego i słonego smaku pozostawia niezapomniane wrażenie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 ml mirin
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1 łyżeczka wasabi w proszku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki sake
    • 12 świeżych, żywych ostryg
    • 6 jaj przepiórczych
    • 3/4 łyżeczki kawioru tobiko
    • 6 półplasterków cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W misce wymieszać mirin z octem, wasabi, sosem sojowym i sake. Odstawić sos na 2 godziny, aby osad opadł na dno miski.
    2. W międzyczasie, wyłuskać ostrygi. Nałożyć po dwie do każdej szklanki.
    3. Nie mącąc sosu, nalewać po 2 łyżki do każdej szklanki. Wbić po 1 jajku przepiórczym, na wierzch dodać 1/8 łyżeczki tobiko. Udekorować cytryną i podawać.

    Rada:

    Takie koktajle połyka się jednym haustem, nie ma potrzeby gryzienia ostryg... chyba, że ktoś chce!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis