Ryż gotowany na parze

    Ryż gotowany na parze

    7polubień
    45min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Znajomi często mnie pytają czemu gotuję ryż na parze, skoro zajmuje to dużo więcej czasu - po prostu wtedy ZAWSZE wychodzi sypki, nie przypala się, nie kipi i zwyczajnie się gotuje nad resztą obiadu :) Bez dodatkowego zmywania garnków! Polecam!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 g (1 woreczek) ryżu białego długoziarnistego parboiled
    • sól do smaku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ryż wypłukać porządnie na sicie pod zimną wodą. (Jeśli jest to ryż w torebkach to trzeba torebkę rozciąć i go z niej wysypać.)
    2. Przesypać ryż do specjalnej przystawki do gotowania ryżu w parowarze. Zalać wodą, aby sięgała nieco ponad poziom ryżu. Można ewentualnie posolić wodę, ale nie za dużo - ma być zdrowo!
    3. Gotować na parze przez 40 minut. Jeśli cała woda się wchłonie - dolać odrobinę, ale nie za dużo!

    Rada:

    Jeśli do ryżu gotujemy rybę, to po 20 minutach od rozpoczęcia parowania ryżu wstawiamy pod niego do parowaru pojemnik z rybą. Po 10 minutach możemy jeszcze dodać pokrojone w talarki warzywa - i obiad gotowy!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    16

    Ryż gotuję 30 minut max, a wody zawsze "odrobinę" mniej niż ilość ryżu. I wychodzi sypki, początkowo jakby zbity w całość lecz to tylko z pozoru - 28 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis