Kwaśna tarta jabłkowa deluxe

    Kwaśna tarta jabłkowa deluxe

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 319 osób

    To wspaniały przepis łączący jabłka, kwaśną śmietanę, cukier i kilka innych składników, tworząc smakowity deser. Zalecam użycie śmietany wysokiej jakości, to naprawdę robi różnicę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 gotowe ciasto na tartę o średnicy 23 cm, nieupieczone
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 230 g (1 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1 jajko
    • 220 g jabłek pokrojonych w kostkę
    • 65 g (1/3 szkl.) cukru
    • 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 55 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Gotowe ciasto na tartę wyłożyć na spód i boki naczynia na tartę o średnicy 23 cm.
    2. W średniej misce wymieszać 3/4 szklanki cukru z 2 łyżkami mąki i solą. Dodać kwaśną śmietanę, jajko i wanilię, a następnie wymieszać na gładką masę. Dodać jabłka i wymieszać by się dobrze pokryły. Wlać mieszaninę do przygotowanego ciasta.
    3. Piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, i piec jeszcze przez 30 minut.
    4. Podczas gdy ciasto będzie się piekło, przygotować w średniej misce nadzienie. Wymieszać 1/3 szklanki mąki z 1/3 szklanki cukru i z cynamonem. Dodać masło i mieszać, aż mieszanina będzie grudkowata.
    5. Po upływie dodatkowych 30 minut czasu pieczenia, pokryć wierzch tarty przygotowaną kruszonką i piec jeszcze 15 minut, lub do momentu gdy wierzch będzie lekko rumiany, a jabłka będą miękkie. Pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przed podaniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis