Łosoś gotowany na parze

    Łosoś gotowany na parze

    17polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Pyszny i zdrowy łosoś - bez grama tłuszczu! To bardzo dietetyczne danie, zwłaszcza jeśli się go poda z ryżem i gotowanymi na parze warzywami!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z łososia wraz ze skórą (po 150 g)
    • pęczek koperku
    • sok z połowy cytryny
    • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby wyjąć ości pęsetką. Polać sokiem z połowy cytryny.
    2. Drobno posiekać koperek. Jeśli parowar ma specjalne naczynko na zioła - można tam włożyć łodyżki koperku. Położyć na rybie posiekany koperek i docisnąć dłonią. Położyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    3. Ułożyć filety w parowarze lub na przystawce do garna do gotowania na parze. Szczelnie przykryć i gotować przez 15-20 minut. Długość czasu gotowania zależy od grubości filetów!

    Rada:

    Tak przyrządzona ryba nigdy nie będzie sucha. Para wydobywa jej naturalny, delikatny smak, ale można też ją doprawić. Można ją oprószyć solą i pieprzem ale dopiero po ugotowaniu na parze!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MegiGrabo
    autor:
    2

    Ja bez cytryny (bo nie lubie tego dodatku do ryb) w zamian mieszanka przypraw do ryby i wyszła pyszniutko ! Meeega puszyscie Polecam bo 1wszy raz na parze robilam a łosoś jest tłustą rybą wiec efekt idealny - 18 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis