Młode ziemniaczki gotowane na parze

    Młode ziemniaczki gotowane na parze

    7polubień
    25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Młode ziemniaczki z czosnkiem i tymiankiem gotowane na parze. Nawet miłośnik smażonych ziemniaczków im się nie oprze - a jakaż to zdrowa alternatywa!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 6 młodych ziemniaczków
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty praską
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w talarki. W misce wymieszać z tymiankiem i czosnkiem. Nie solić!
    2. Ułożyć w garnku do gotowania na parze. (Jeśli używamy zwykłego garnka ze specjalną przystawką musimy poczekać aż woda zacznie się gotować i dopiero wtedy ustawić nad nią ziemniaki.) Gotować przez 15 minut.
    3. Długość czasu gotowania zależy od grubości talarków.
    4. Po ugotowaniu posolić do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    bardzo pyszne ziemniaczki wyszły warto by je spróbować a jak się robi te ziemniaczki - 28 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis