Bób gotowany na parze

    Bób gotowany na parze

    3polubienia
    5min.


    Zrobione przez 12 osób

    Młody bób gotuje się bardzo szybko - zwłaszcza na parze. Niewiele do niego potrzeba. Tak ugotowany można jeść obierając po prostu z łupinek, albo dodać go do sałatki.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 0,5 kg młodego bobu (łuskanego)
    • pół pęczka koperku, z grubsza posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Bób opłukać i wymieszać z koperkiem. Nie solić!
    2. Włożyć do garnka do gotowania na parze. (Jeśli gotujemy na specjalnej przystawce nad garnkiem, to woda w garnku musi najpierw zacząć wrzeć.) Gotować przez 15 minut.
    3. Starszy bób gotować przez 20 minut.

    Rada:

    Przed podaniem obrać z łupinek, choć nie jest to konieczne. Można podawać polany stopionym masłem lub masłem z przysmażoną bułką tartą - jak kalafior.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis