Faszerowana cukinia

    Faszerowana cukinia

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 35 osób

    Łódeczki z cukinii napełnione ryżem, mieloną wołowiną i warzywami to pyszne i w pełni satysfakcjonujące danie. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 cukinie
    • 150 g długoziarnistego ryżu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 twarde pomidory, posiekane
    • 2 łyżki posiekanej mięty
    • 375 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • 250 g sosu pomidorowego
    • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Przekroić cukinie na pół. Wybrać miękki miąższ, zostawiając 1 cm od skórki. Miąższ posiekać.
    3. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut, aż będą miękkie, z łatwością można je nakłuć widelcem.
    4. W międzyczasie, ugotować ryż w lekko osolonej wodzie przez około 12-15 minut. Odcedzić, odstawić na 5 minut, a następnie dodać posiekane pomidory, jajko, miętę i wymieszać. Dodać pieprz do smaku i odstawić.
    5. Wołowinę podsmażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać sos pomidorowy, miąższ z cukinii i rozmaryn, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut. Dodać mieszaninę z ryżem i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
    6. Farsz nakładać do połówek cukinii, posypać parmezanem. Piec przez 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawać od razu.

    zamiennik

    Tym samym farszem można nadziewać inne warzywa: bakłażana, paprykę albo pomidory.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Faszerowana cukinia
    Faszerowana cukinia

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    przepis sprawdzony...pycha - 16 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis