Rolady z kurczaka z fetą i szpinakiem

    Rolady z kurczaka z fetą i szpinakiem

    (3)
    29polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 22 osoby

    To dietetyczne danie - bo gotowane na parze - ale pełne smaku! Używam świeżego szpinaku, ale można dodać rozmrożonego - wtedy trzeba go dobrze odcisnąć.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • sól, suszona bazylia i tymianek do smaku
    • 4 łyżki sera feta
    • 2 garście świeżych liści szpinaku, umytych i osuszonych
    • kilka listków świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Owinąć w folię spożywczą i roztłuc na cienko. (Dzięki folii filety się nie rozlecą, a i tłuczek się tak nie obklei mięsem.) Zdjąć folię, oprószyć mięso solą, suszoną bazylią i tymiankiem. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
    2. Na każdy filet nałożyć po 2 łyżki sera feta. Jeśli jest miękki, to można go rozsmarować, a jeśli nie - pokruszyć go wprost na filety. Na ser nałożyć liście szpinaku.
    3. Zawinąć rolady i spiąć wykałaczkami aby się nie rozleciały.
    4. Jeśli parowar ma specjalną przystawkę na zioła - włożyć do niej liście bazylii. Jeśli nie, można bazylię ułożyć na roladach. Włożyć rolady na najniższy pojemnik w parowarze i włączyć urządzenie na 30 minut gotowania.

    Rada

    Ta wersja rolad jest bardzo delikatna. Jeśli lubimy czosnek, to można dodać wyciśnięty przez praskę czosnek na ser feta.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    anula
    autor:
    6

     -  08 lip 2012

    AleksanderDudek
    1

    super smaczne, zgodne z dieta beztluszczowa (uwaga na ilosc fety), calosc zajela mi okolo 45-60min  -  12 sie 2015

    autor:
    1

    przepis prosty i bardzo smaczny. Trochę więcej sera feta powoduje że potrawa jest wyrazista. Czosnek to dobry pomysł.  -  27 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis