Rolady z kurczaka z fetą i szpinakiem

    Rolady z kurczaka z fetą i szpinakiem

    29polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 22 osoby

    To dietetyczne danie - bo gotowane na parze - ale pełne smaku! Używam świeżego szpinaku, ale można dodać rozmrożonego - wtedy trzeba go dobrze odcisnąć.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    • sól, suszona bazylia i tymianek do smaku
    • 4 łyżki sera feta
    • 2 garście świeżych liści szpinaku, umytych i osuszonych
    • kilka listków świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Owinąć w folię spożywczą i roztłuc na cienko. (Dzięki folii filety się nie rozlecą, a i tłuczek się tak nie obklei mięsem.) Zdjąć folię, oprószyć mięso solą, suszoną bazylią i tymiankiem. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
    2. Na każdy filet nałożyć po 2 łyżki sera feta. Jeśli jest miękki, to można go rozsmarować, a jeśli nie - pokruszyć go wprost na filety. Na ser nałożyć liście szpinaku.
    3. Zawinąć rolady i spiąć wykałaczkami aby się nie rozleciały.
    4. Jeśli parowar ma specjalną przystawkę na zioła - włożyć do niej liście bazylii. Jeśli nie, można bazylię ułożyć na roladach. Włożyć rolady na najniższy pojemnik w parowarze i włączyć urządzenie na 30 minut gotowania.

    Rada

    Ta wersja rolad jest bardzo delikatna. Jeśli lubimy czosnek, to można dodać wyciśnięty przez praskę czosnek na ser feta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    anula
    autor:
    6

    - 08 lip 2012

    AleksanderDudek
    1

    super smaczne, zgodne z dieta beztluszczowa (uwaga na ilosc fety), calosc zajela mi okolo 45-60min - 12 sie 2015

    autor:
    1

    przepis prosty i bardzo smaczny. Trochę więcej sera feta powoduje że potrawa jest wyrazista. Czosnek to dobry pomysł. - 27 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis