Rolady z kurczaka z fetą i szpinakiem

  • 2komentarze
  • 15polubień
  • 1godz.45min.

To dietetyczne danie - bo gotowane na parze - ale pełne smaku! Używam świeżego szpinaku, ale można dodać rozmrożonego - wtedy trzeba go dobrze odcisnąć.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 2 

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • sól, suszona bazylia i tymianek do smaku
  • 4 łyżki sera feta
  • 2 garście świeżych liści szpinaku, umytych i osuszonych
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

  1. Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Owinąć w folię spożywczą i roztłuc na cienko. (Dzięki folii filety się nie rozlecą, a i tłuczek się tak nie obklei mięsem.) Zdjąć folię, oprószyć mięso solą, suszoną bazylią i tymiankiem. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Na każdy filet nałożyć po 2 łyżki sera feta. Jeśli jest miękki, to można go rozsmarować, a jeśli nie - pokruszyć go wprost na filety. Na ser nałożyć liście szpinaku.
  3. Zawinąć rolady i spiąć wykałaczkami aby się nie rozleciały.
  4. Jeśli parowar ma specjalną przystawkę na zioła - włożyć do niej liście bazylii. Jeśli nie, można bazylię ułożyć na roladach. Włożyć rolady na najniższy pojemnik w parowarze i włączyć urządzenie na 30 minut gotowania.

Rada

Ta wersja rolad jest bardzo delikatna. Jeśli lubimy czosnek, to można dodać wyciśnięty przez praskę czosnek na ser feta.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

anula
autor:
5

- 08 lip 2012

Iwa
autor:
0

przepis prosty i bardzo smaczny. Trochę więcej sera feta powoduje że potrawa jest wyrazista. Czosnek to dobry pomysł. - 27 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie