Babka cytrynowa

    Babka cytrynowa

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 92 osoby

    Proste, lekkie i wilgotne ciasto cytrynowe. Polane cytrynowym lukrem stanowi wspaniały dodatek do kawy lub herbaty o każdej porze dnia. Zobacz nasz przepis video z tą babką!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 110 g masła
    • 170 g cukru kryształu
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mleka
    • 170 g mąki wymieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • Lukier
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Natłuścić foremkę o wymiarach 23x13x7 cm.
    2. Zmiksować masło z cukrem, jajkami, mlekiem i mąką, aż powstanie gładka masa. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec przez 40-50 minut.
    3. Sok z cytryny podgrzewać w mikrofalówce przez 45 sekund. Wymieszać z cukrem pudrem. Lukrem polać gorące ciasto. Kiedy polejemy zimne ciasto, lukier nada powierzchni ciasta połysku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Babka cytrynowa
    Babka cytrynowa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis