Hiszpański chłodnik pomidorowy - salmorejo

    (4)
    1 godz. 20 min

    Najprostsza i najszybsza zupa rodem z Hiszpanii. Pochodzi z Andaluzji, ale zyskuje już popularność na całym świecie. Podobna do gazpacho, jest doskonała na lekki lunch. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!


    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 200 g czerstwej bagietki, pokrojonej na małe kawałki
    • 1-2 ząbki czosnku
    • sól do smaku
    • 200 ml oliwy z oliwek
    • 50 ml czerwonego octu winnego
    • 4 plastry suszonej szynki (jamon iberico)
    • 2 jajka na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W blenderze zmiksować pomidory na puree. Dodać czosnek, bagietkę, sól, oliwę i ocet, i zmiksować wszystko na gładko. Schłodzić.
    2. Szynkę i jajka posiekać i posypać nimi schłodzoną zupę. Podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
    Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)