Krewetki w czosnku

    Krewetki w czosnku

    7polubień
    25min.


    Zrobione przez 15 osób

    Proste i smaczne! Jedna z najlepszych przystawek z kuchni hiszpańskiej. Krewetki smażone w czosnku i papryczkach chili! Ilość chili należy dostosować do upodobań, a na każde 500 g krewetek użyć główkę czosnku. Zobaczcie nasz przepis video z tymi krewetkami!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 1 główka czosnku, obrana i posiekana
    • suszone czerwone papryczki chili, posiekane
    • 500 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • sól do smaku
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Na patelni rozgrzać około 5 cm warstwę oliwy. Dodać czosnek i chili i smażyć przez minutę, aż aromat zacznie się uwalniać. Wyjąć czosnek i chili z patelni i odłożyć.
    2. Na gorącą oliwę dodać krewetki i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać czosnek i chili. Posolić do smaku. Smażyć jeszcze przez 2 minuty i natychmiast podawać. Na talerzach posypać natką pietruszki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Krewetki w czosnku
    Krewetki w czosnku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis