Krewetki w czosnku

    (18)
    25 min

    Proste i smaczne! Jedna z najlepszych przystawek z kuchni hiszpańskiej. Krewetki smażone w czosnku i papryczkach chili! Ilość chili należy dostosować do upodobań, a na każde 500 g krewetek użyć główkę czosnku. Zobaczcie nasz przepis video z tymi krewetkami!


    Zrobione przez 21 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 1 główka czosnku, obrana i posiekana
    • suszone czerwone papryczki chili, posiekane
    • 500 g świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • sól do smaku
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Na patelni rozgrzać około 5 cm warstwę oliwy. Dodać czosnek i chili i smażyć przez minutę, aż aromat zacznie się uwalniać. Wyjąć czosnek i chili z patelni i odłożyć.
    2. Na gorącą oliwę dodać krewetki i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać czosnek i chili. Posolić do smaku. Smażyć jeszcze przez 2 minuty i natychmiast podawać. Na talerzach posypać natką pietruszki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Krewetki w czosnku
    Krewetki w czosnku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (18)

    Komentarze po polsku (1)

    juliusz.radolinski
    0

    Witam! Przyrządzenie, zdawałoby się, tak prostego dania wymaga jednak trochę innego podejścia. Kluczowe jest tu właściwe potraktowanie czosnku - po prostu, nie należy go smażyć a tylko dusić. Ta sama reguła dotyczy oleju, w którym wcześniej udusimy (nie: usmażymy) czosnek - w takim oleju nie powinno się już niczego smażyć a jedynie dusić. W tym przepisie, najlepiej regułą tą objąć wszystkie składniki. Jadłem tak przygotowane krewetki na Maderze i wierzcie mi, zjadłem ich potem wiele, podejmując próby odtworzenia smaku, zanim to rozgryzłem. Nie bez przyczyny danie podawane jest w specjalnych, żeliwnych, utrzymujących ciepło kokilkach (niestety, u nas nie do zdobycia). Mój przepis zdaje się być prosty: Wszystkie składniki (polecam świeżą papryczkę chili) wrzucamy żeliwnego garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek (ta również nie jest najlepsza do smażenia) i układamy tak, by były całkowicie zanurzone; nie za dużo oliwy. Dusimy utrzymując stałą temperaturę - nie za niską, bo wszystko będzie nasiąknięte oliwą i nie za wysoką, bo czosnek zacznie się rumienić i potrawa będzie stracona. Metoda przypomina trochę sposób przygotowania tempury, lecz tylko głęboki olej jest tu wspólny. Podajemy w rozgrzanych, żeliwnych kokilkach, zanurzone w gorącej oliwie z duszenia. Do tego chlebek w postaci czosnkowych grzanek i opcjonalnie dużo serwetek do odsączenia oliwy. Polecam. Uwaga! Zauważyłem, że większość palników w popularnych kuchenkach, nawet ustawionych na minimum, daje za wysoką temperaturę.  -  11 mar 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis