Truskawkowa Panna Cotta - w kuchni z Zyziem

    Truskawkowa Panna Cotta - w kuchni z Zyziem

    10polubień
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zaczynamy od podstaw i idziemy na truskawki. Zbiory są niewielkie ale wystarczające żeby się dowiedzieć skąd biorą się te pyszne czerwone kuleczki. W drodze powrotnej zawartość przyczepki nowego traktorka dwukrotnie ląduje w trawie. Nie zniechęcamy się jednak. wszak cel mamy szczytny. Truskawkowa panna cotta. W końcu docieramy do kuchni. Niestety musiałam popełnić jakiś błąd dydaktyczny bo Zyzio odmówił wydania truskawek. Próba uprowadzenia przyczepki i zdecydowane - ja hej tu mam! nie pozostawia złudzeń. Łatwo nie będzie. Pertraktacje trwają jakiś czas. Negocjuje Kubuś Puchatek i Tygrysek. Bez skutku. Dopiero obietnica ponownej wyprawy do ogrodu załatwia sprawę. Teraz obiecana wyprawa po jadalne kwiatki do przybrania. Parę fotek i można jeść. Mniam, mniam.

    Mysza Łódzkie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 20 g żelatyny
    • 1/2 kg truskawek
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka esencji waniliowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Zagotowujemy śmietankę i rozpuszczamy w niej żelatynę.
    2. Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia.
    3. Łączymy masę truskawkową ze śmietanką, dodajemy cytrynę i wanilię.
    4. Napełniamy foremki i odstawiamy do lodówki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    więcej na: Kuchenna Wyspa Smaków

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    lodzio
    autor:
    0

    Świetny przepis polecam ! - 05 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis