Klasyczna hiszpańska tortilla

    Klasyczna hiszpańska tortilla

    Zdjęcie do przepisu: Klasyczna hiszpańska tortilla
    2

    Klasyczna hiszpańska tortilla

    (5)
    45min.


    Zrobione przez 15 osób

    Doskonały przepis na tradycyjną hiszpańską tortillę, zwaną też hiszpańskim omletem. Nie znajdziesz bardziej autentycznego przepisu niż ten! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 2 zielone papryki, pokrojone wzdłuż na paski
    • sól do smaku
    • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
    • 1 cebula, pokrojona na plasterki
    • 4 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać paprykę, oprószyć solą i smażyć, aż zmięknie. Odłożyć na bok.
    2. Rozgrzać na patelni sporo oliwy, dodać ziemniaki, cebulę i sól do smaku, smażyć, aż ziemniaki zmiękną i będą złote.
    3. Łyżką cedzakową wyjąć ziemniaki z patelni i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka, dobrze wymieszać całość.
    4. Na patelni rozgrzać świeżą oliwę i wlać ziemniaki z jajkami. Smażyć na średnim ogniu, aż spód się zetnie.
    5. Ostrożnie umieścić talerz na wierzchu patelni, tak aby przykryć tortillę, odwrócić patelnię, aby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć ją ściętą stroną ku górze na patelnię. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
    6. Tortillę podawać na gorąco, udekorowaną podsmażoną wcześniej papryką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Klasyczna hiszpańska tortilla - Allrecipes.pl
    Klasyczna hiszpańska tortilla - Allrecipes.pl
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis