Klasyczna hiszpańska tortilla

    Klasyczna hiszpańska tortilla

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 13 osób

    Doskonały przepis na tradycyjną hiszpańską tortillę, zwaną też hiszpańskim omletem. Nie znajdziesz bardziej autentycznego przepisu niż ten! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 2 zielone papryki, pokrojone wzdłuż na paski
    • sól do smaku
    • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
    • 1 cebula, pokrojona na plasterki
    • 4 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać paprykę, oprószyć solą i smażyć, aż zmięknie. Odłożyć na bok.
    2. Rozgrzać na patelni sporo oliwy, dodać ziemniaki, cebulę i sól do smaku, smażyć, aż ziemniaki zmiękną i będą złote.
    3. Łyżką cedzakową wyjąć ziemniaki z patelni i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka, dobrze wymieszać całość.
    4. Na patelni rozgrzać świeżą oliwę i wlać ziemniaki z jajkami. Smażyć na średnim ogniu, aż spód się zetnie.
    5. Ostrożnie umieścić talerz na wierzchu patelni, tak aby przykryć tortillę, odwrócić patelnię, aby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć ją ściętą stroną ku górze na patelnię. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
    6. Tortillę podawać na gorąco, udekorowaną podsmażoną wcześniej papryką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Klasyczna hiszpańska tortilla
    Klasyczna hiszpańska tortilla

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis