Kompot z moreli

    Kompot z moreli

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Morele w słoikach wyglądają jak małe, złote słoneczka i dlatego zimą jest to jeden z moich ulubionych kompotów.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków 250 ml

    • 1 kg moreli
    • 2 l wody
    • 5 łyżek cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Morele wymyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
    2. Ułożyć morele w słoikach.
    3. Wodę zagotować z cukrem i zalać nią morele. Słoiki zakręcić.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku, na dnie położyć ściereczkę kuchenną. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis