Paluchy z ciasta francuskiego z malinami

    Paluchy z ciasta francuskiego z malinami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zawsze trzymam w lodówce gotowe ciasto francuskie, bo podczas niespodziewanej wizyty gości nie ma szybszego sposobu na pyszne danie. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, pełnym owoców, paluchy francuskie ze świeżymi malinami polecam mocno.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g malin
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 4 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
    2. Maliny opłukać i przebrać z zanieczyszczeń.
    3. Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na 12 kwadratów, ponakłuwać widelcem i lekko posypać cukrem.
    4. Na każdy z kwadratów nakładać porcję malin i zawijać ciasto w paluchy.
    5. Ułożyć paluchy na papierze do pieczenia i piec ok 15-20 minut.

    rada

    Można użyć mrożonych malin.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis