Ciasto drożdżowe z kruszonką

    Ciasto drożdżowe z kruszonką

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jestem pewna, że najbardziej znane wśród ciast, poza szarlotką, jest właśnie pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką. Puszyste, pachnące... wyborne!

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • Kruszonka
    • 120 g masła, rozpuszczonego i lekko ciepłego
    • 160 g mąki
    • 100 g cukru
    • szczypta soli
    • Rozczyn z drożdży
    • 12 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki mąki
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 5 łyżek lekko podgrzanego mleka
    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 150 ml mleka o temperaturze pokojowej
    • 500 g przesianej mąki tortowej
    • 100 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 120 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    • 1 łyżka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      Kruszonka:

    1. Mąkę, cukier, szczyptę soli i ciepłe masło połączyć w misce, dokładnie wymieszać i wyrobić palcami na kruszonkę. Odstawić na bok lub do lodówki.
    2. Rozczyn z drożdży:

    3. Do dużej miski dodać drożdże, 3 łyżki mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i 3 łyżki mleka; wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut w ciepłym, ale zacienionym miejscu, nakryć ściereczką.
    4. Ciasto:

    5. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    6. Do rozczynu dodawać sukcesywnie poszczególne składniki: jajka, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy, a na końcu masło i wyrabiać.
    7. Należy wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do ręki.
    8. Foremkę 36x25 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą, po czym należy wyłożyć na nią wyrobione ciasto drożdżowe.
    9. Ciasto dokładnie dopasować do formy i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, nakryte ściereczką kuchenną, na ok. 25 minut - aż podwoi swoją wysokość.
    10. Piec ok. 45 minut, aż do zarumienienia się wierzchu ciasta, sprawdzić patyczkiem czy się już do niego nie klei.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis