Ryż z warzywami

    Ryż z warzywami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ryż z duszonymi warzywami to niezwykle proste danie, a wielce pożywne. Najczęściej gości na moim stole zimową porą.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 marchewki starte na tarce na grubych oczkach
    • 1 duży seler starty na tarce na grubych oczkach
    • 2 pietruszki w korzeniu starte na tarce na grubych oczkach
    • 150 ml wody
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 woreczki ryżu po 100 g, ugotowane na sypko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do głębokiej patelni dać marchew, selera i pietruszkę, podlać wodą i dusić pod przykryciem często mieszając.
    2. Po ok. 10 minutach dodać masło, natkę, Vegetę, sól i pieprz do smaku. Dusić do miękkości warzyw czyli jeszcze ok. 10 minut.
    3. Ryż wymieszać z warzywami. Można lekko podsmażyć danie na patelni tuż przed podaniem.

    zamiennik

    Zamiast ryżu można użyć kaszy kuskus.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis