Hiszpańskie roladki wieprzowe - flamenquines

    Hiszpańskie roladki wieprzowe - flamenquines

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Cienkie plastry schabu, ser manchego i szynka iberyjska to doskonała kombinacja na obiad w stylu hiszpańskim. Flamenquines to danie pochodzące z Andaluzji, mięsne rolady przygotowuje się z wieprzowiny, ale można również użyć kurczaka lub wołowiny. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety schabowe
    • 50 g szynki iberyjskiej (jamon iberico)
    • 4-6 plastrów sera manchego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 125 g bułki tartej
    • oliwa z oliwek do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Kotlety rozbić lub rozwałkować jak najcieniej. Ułożyć na nich szynkę, a następnie ser. Zawinąć w roladki, podwijając końce do środka, żeby ser nie wyciekł.
    2. Obtoczyć rolady w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rolady na złocisty kolor, odwracając, aby się przyrumieniły z każdej strony. Podawać z sałatką.

    rada

    Szynka iberyjska ma specyficzny smak, produkuje się ją z mięsa czarnych świń. Jest najlepsza do tego dania, ale można ją zastąpić inną szynką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Hiszpańskie roladki wieprzowe
    Hiszpańskie roladki wieprzowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis