Torrijas - cynamonowe grzanki w jajku

    Torrijas - cynamonowe grzanki w jajku

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 6 osób

    To tradycyjne danie podaje się w Hiszpanii na Wielkanoc. Chleb zanurzony w mleku z dodatkiem cytryny i cynamonu, obtoczony w jajku i smażony na złoty kolor. To doskonały sposób na zużycie czerstwego pieczywa - i to bez okazji. Uwielbiane przez dzieci!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 czerstwa bagietka
    • 1 cytryna
    • 1 litr mleka
    • 1 laska cynamonu
    • 2 łyżeczki cukru kryształu
    • 2 jajka, roztrzepane
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • cynamon do posypania
    • cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 3 cm. Odłożyć na bok. Obrać cytrynę.
    2. Do rondelka wlać mleko, dodać skórkę z cytryny i cynamon. Podgrzewać na średnim ogniu, ale nie zagotowywać. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i przelać do miski.
    3. Kromki bagietki namoczyć w mleku, wyjąć i delikatnie osączyć z nadmiaru płynu. Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku.
    4. Na patelni rozgrzać dwucentymetrową warstwę oliwy. Dodać kromki bagietki i smażyć z obydwu stron na rumiano. Odkładać na papierowe ręczniki.
    5. W miseczce wymieszać cynamon z cukrem i posypać jeszcze gorące kromki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis