Dietetyczne pierogi z mąki orkiszowej z jagodami

    Dietetyczne pierogi z mąki orkiszowej z jagodami

    3polubienia
    23min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepyszne i zdrowe pierogi z mąki orkiszowej nadziewane jagodami zaspokoją gusta największych wielbicieli tych leśnych owoców.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 ml jagód
    • Ciasto
    • 400 g mąki orkiszowej
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 250 ml chłodnej wody
    • 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Jagody należy przebrać z listków i innych zanieczyszczeń i dokładnie wypłukać.
    2. Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie - mieszając - wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.
    3. Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.
    4. Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić jagody łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.
    6. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis