Pierogi z jagodami

    Pierogi z jagodami

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 19 osób

    Pierogi z owocami są smaczne, to wiadomo, ale pierogi z jagodami są wyjątkowo apetyczne. Wręcz trzeba je zrobić, gdy nastanie sezon na te leśne owoce.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Farsz
    • 250 ml jagód
    • 5 łyżek cukru
    • Ciasto
    • 500 g mąki tortowej, przesianej
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 250 ml zimnej wody
    • 1 łyżka oleju
    • 2 łyżki roztopionego masła (do polania pierogów)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Jagody przebrać, wypłukać i wymieszać z cukrem.
    2. Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie - mieszając - wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.
    3. Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.
    4. Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić jagody łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.
    6. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.
    7. Polać pierogi na talerzu roztopionym na patelni masłem i posypać cukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    ekspresowo i pysznie! - 13 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis