Ciasto drożdżowe z jagodami

    Ciasto drożdżowe z jagodami

    5polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 14 osób

    Najpyszniejsze na świecie jest ciasto drożdżowe z jagodami wedle przepisu mojej babci. Babcia piekła zwykle kilka tych ciast na raz, bo schodzili się na nie sąsiedzi i rodzina.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • Rozczyn z drożdży
    • 15 g świeżych drożdży
    • 3 łyżki mąki
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 5 łyżek lekko podgrzanego mleka
    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 150 ml mleka o temperaturze pokojowej
    • 500 g przesianej mąki tortowej
    • 100 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 120 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 200 ml jagód
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Do dużej miski dodać drożdże, 3 łyżki mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i 3 łyżki mleka; wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut w ciepłym, ale zacienionym miejscu, nakryć ściereczką.
    2. Do rozczynu dodawać sukcesywnie poszczególne składniki: jajka, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy, a na końcu masło i wyrabiać.
    3. Należy wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia (aż powoi swoją objętość). Po tym czasie jeszcze chwilkę ciasto wyrabiać.
    4. Foremkę 36x25 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą, po czym należy wyłożyć na nią wyrobione ciasto drożdżowe.
    5. Ciasto dokładnie dopasować do formy i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, nakryte ściereczką kuchenną, na ok. 30 minut - aż podwoi swoją wysokość.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Jagody przebrać, wypłukać, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.
    7. Posypać ciasto jagodami tuż przed włożeniem do piekarnika.
    8. Piec ok. 30 minut, aż do zarumienienia się wierzchu ciasta, sprawdzić patyczkiem czy się już do niego nie klei.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis