Ciasto czekoladowe z buraczkami

    Ciasto czekoladowe z buraczkami

    7polubień
    45min.


    Zrobione przez 99 osób

    Wspaniale wilgotne ciasto czekoladowe. Sekretem jest dodatek puree z buraczków! Ciasto można upiec w foremkach do muffinów, dostosowując odpowiednio czas pieczenia, po 15-20 minut będą idealne. Zobaczcie nasz przepis video z tym ciastem!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g ugotowanych i zmiksowanych buraków
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 250 ml oleju roślinnego
    • 300 g cukru kryształu
    • 225 g mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 6 łyżek gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20x30 cm.
    2. W misce wymieszać buraki z jajkami, wanilią, olejem i cukrem. Zmiksować na niskich obrotach.
    3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, solą i kakao. Dodać do masy buraczanej, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki.
    4. Piec przez 25-30 minut. Ostudzić i udekorować ulubioną polewą.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto czekoladowe z buraczkami
    Ciasto czekoladowe z buraczkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis