Galareta drobiowa

Galareta drobiowa była specjalnością mojej babci, teraz najlepszą galaretę z kury robi jej córka. Nie ma świąt czy uroczystości rodzinnych bez tego dania.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 2 litry wody
  • 4 skrzydełka, dokładnie umyte
  • 6 udek, dokładnie umytych
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1/2 selera
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz mielony - do smaku
  • 1 łyżeczka soli
  • żelatyna spożywcza

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

  1. Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, warzywa, przyprawy (poza żelatyną) i gotować ok. 1,5 godziny.
  2. Wyjąć skrzydełka i udka, zdjąć skórkę i obrać mięso od kości. Pokroić na mniejsze cząstki.
  3. Wywar przecedzić, dodać do niego żelatynę (rozrobioną wg. przepisu na opakowaniu) i zagotować.
  4. Mięso i marchewki ułożyć w salaterkach lub słoiczkach i zalać wywarem. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie