Galareta drobiowa

    Galareta drobiowa

    4polubienia
    3godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Galareta drobiowa była specjalnością mojej babci, teraz najlepszą galaretę z kury robi jej córka. Nie ma świąt czy uroczystości rodzinnych bez tego dania.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 litry wody
    • 4 skrzydełka, dokładnie umyte
    • 6 udek, dokładnie umytych
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • 1/2 selera
    • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    • pęczek natki pietruszki
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • pieprz mielony - do smaku
    • 1 łyżeczka soli
    • żelatyna spożywcza

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, warzywa, przyprawy (poza żelatyną) i gotować ok. 1,5 godziny.
    2. Wyjąć skrzydełka i udka, zdjąć skórkę i obrać mięso od kości. Pokroić na mniejsze cząstki.
    3. Wywar przecedzić, dodać do niego żelatynę (rozrobioną wg. przepisu na opakowaniu) i zagotować.
    4. Mięso i marchewki ułożyć w salaterkach lub słoiczkach i zalać wywarem. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis