Zaloguj się Zarejestruj się

Dietetyczne polędwiczki wieprzowe

Są takie chwile, i zdrowotne i przy dbaniu o linię, że wszelkie duszone, a nie smażone, mięsa jeść trzeba. Duszone polędwiczki wieprzowe są i zdrowe i smakowite!

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

  1. Mięso wymyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Posypać mięso solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Po wyjęciu mięsa z lodówki pokroić je na paski i rozbić tłuczkiem.
  4. Do rondelka wlać wodę, dodać olej i masło, dodać polędwiczki i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut.

rada

Gdyby woda zbyt szybko parowała należy ją uzupełnić, aby mięso nie przywarło do dna naczynia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie