Kulki śniegowe

    Kulki śniegowe

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 88 osób

    Te ciasteczka z orzechami i masłem, posypane cukrem pudrem są idealne na Święta Bożego Narodzenia, gdy próbujemy mnóstwa różnych ciasteczek. Włóż jedno do ust i rozsmakuj się!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g masła
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1 łyżka aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 110 g (1 szklanka) posiekanych orzechów pekan
    • 95 g (3/4 szklanki) przesianego cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Lekko wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem 2 blachy do pieczenia.
    2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią aż będzie lekkie i puszyste. Przesiać mąkę i sól, dodać do mieszaniny z masłem, wymieszać. Dodać orzeszki pekan. Posypać ręce odrobiną cukru pudru i formować z ciasta kulki o wielkości ok. 2,5 cm.
    3. Kłaść na blasze w odstępie 5 cm i piec przez 25 minut lub do momentu aż zbrązowieją. Wyłożyć na podstawki na 15 minut aby ostygły, a następnie obtaczać w cukrze pudrze.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis