Sok z jagód

    Sok z jagód

    1polubienie
    12godz.25min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Sok z jagód, z całymi jagodami, znakomicie smakuje zimową porą. Sam sok dodaję do herbaty, a jagody wykorzystuję do ryżu lub drożdżowych bułek na parze.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoiczków 200 ml

    • 1 l jagód (czarnej borówki)
    • 250 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.25min. 

    1. Jagody przebrać - wyrzucić ogonki, listki itp.
    2. Wypłukać owoce i zasypać cukrem. Odstawić na całą noc (np. do lodówki).
    3. Wymyć dokładnie słoiczki o pojemności 200 ml.
    4. Nałożyć jagody do słoiczków.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    1

    super - 17 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis