Zapiekanka z kurczakiem (chicken pie)

    Zapiekanka z kurczakiem (chicken pie)

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Proste i smaczne danie na każdą okazję. Kurczak z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami zapiekany w kruchym cieście. Można dodać inne warzywa lub doprawić wedle upodobania. Wspaniały sposób wykorzystania resztek kurczaka. Zobaczcie nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 płaty gotowego kruchego ciasta
    • 60 g masła
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 marchewki, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 kostki rosołowe
    • 500 ml wody
    • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 225 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 125 ml mleka pełnotłustego
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Rozwałkować jeden płat ciasta i wyłożyć nim okrągłe naczynie żaroodporne.
    2. Na patelni roztopić połowę masła. Dodać cebulę, seler, marchewkę, sól i pieprz, podsmażyć, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać kostki rosołowe i wodę, zagotować. Dodać ziemniaki i gotować, aż zmiekną.
    3. W rondelku stopić resztę masła. Dodać kurczaka i mąkę, wymieszać. Dodać mleko i podgrzać. Przełożyć kurczka do warzyw na patelni i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać świeże zioła. Przełożyć do przygotowanego naczynia. Rozwałkować drugi płat ciasta i ułożyć na farszu. Skleić brzegi ciasta, na wierzchu zrobić 4 nacięcia, aby para mogła się wydostać.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec przez kolejne 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.

    Zobacz jak to zrobić!

    Zapiekanka z kurczakiem (chicken pie)
    Zapiekanka z kurczakiem (chicken pie)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis