Domowa gotowana wędlina

    Domowa gotowana wędlina

    6polubień
    2dni2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wbrew pozorom przygotowanie nie wymaga wielu zabiegów, a efekt rewelacyjny i alternatywa dla wędzonych, często chemicznie wzbogacanych wędlin sklepowych. Do jej przygotowania będzie potrzebna siatka do wędlin, którą można kupić w sklepach z przyprawami lub zdrową żywnością.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kg wędliny

    • 1 kg mięsa wieprzowego (od szynki, schabu lub łopatki)
    • 2 łyżki soli peklowej
    • Zalewa
    • 2 litry wody
    • 3 łyżki soli peklowej
    • 1 łyżka ziaren kolendry
    • 2 łyżki majeranku
    • 2 łyżki majonezu
    • kilka ziaren pieprzu
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 3 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +2dni peklowanie  ›  Gotowe w: 2dni2godz.35min. 

    1. Mięso natrzeć porządnie solą peklową i odstawić na noc do lodówki.
    2. Rano mięso przełożyć do siatki do wędlin i związać końce. Jeśli siatka nie jest dostępna, można mięso obwiązać sznurkiem kuchennym.
    3. Przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować w dużym garnku. Gdy się zagotuje, włożyć do niej zamknięte w siatce mięso. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 min. Odstawić mięso do wystygnięcia razem z zalewą.
    4. Następnego dnia wyjąć mięso, zagotować zalewę i ponownie włożyć mięso do gotowania i gotować przez 40 min. Gdy wystygnie wyjąć wędlinę, osuszyć i wstawić do lodówki aby stężała.
    5. Gdy wędlina stężeje można zdjąć siatkę i kroić w plasterki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis