Sos estragonowy

    Sos estragonowy

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wyjątkowo pyszny sos na bazie szampana, z dodatkiem kaparów i estragonu. Wykwintny w połączeniu z pieczoną rybą, na przykład z pieczonym łososiem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 łyżki kaparów
    • 350 ml szampana
    • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • garść świeżego estragonu
    • 1/2 cytryny
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku na średnim ogniu podsmażać kapary przez 30 sekund. Dolać szampana i gotować, aż sos zredukuje się o połowę.
    2. Stopniowo dodawać po jednej kostce masła, cały czas mieszając, aż masło się stopi. Powtórzyć z resztą masła, zachowując 1 kostkę.
    3. Dodać ostatni kawałek masła, listki estragonu i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wymieszać na jednolity sos. Doprawić solą do smaku i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis