Łosoś pieczony w soli

    Łosoś pieczony w soli

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Fantastyczny przepis na łososia! Prosty do przygotowania, a rezultat jest wyśmienity! Niezależnie od okazji zawsze wzbudza entuzjazm biesiadników! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 tusza łososia, około 2,5 kg
    • 1250 g gruboziarnistej soli morskiej
    • 9 białek jaj
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Sól wsypać do dużej miski, dodać białka i dobrze wymieszać. Mieszanina ma być lekko wilgotna.
    3. Na blaszkę wyłożyć połowę mieszaniny, tak aby warstwa masy solnej miała grubość 3 cm. Na soli ułożyć łososia, posolić lekko w środku. Obłożyć rybę resztą soli i dobrze uklepać tak, aby warstwa soli szczelnie pokrywała łososia. (Nie szkodzi jeśli ogon będzie trochę wystawał i nie będzie pokryty solą).
    4. Piec przez 25-30 minut (aż wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 52 stopni C).
    5. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Rozłupać i zdjąć skorupę z soli. Obrać rybę ze skóry. Odkrawać kawałki lub zdjąć od razu cały bok. Wyjąć kręgosłup i ości z obu stron.
    6. Podawać od razu z ulubionym sosem. Warto spróbować sos estragonowy.

    Zobacz jak to zrobić!

    Łosoś pieczony w soli
    Łosoś pieczony w soli

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis