Kiszona papryka

    Kiszona papryka

    2polubienia
    5dni40min.


    Zrobione przez 14 osób

    Kiszona papryka nie jest popularna na polskich stołach, a do sałatek i na kanapki bardzo tę wersję polecam.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoiczków 0,5 l

    • Zalewa
    • 3 l wody
    • 3 łyżeczki soli
    • 25 ziaren ziela angielskiego
    • Pozostałe składniki
    • 1,5 kg papryki (czerwona i żółta)
    • 10 ząbków czosnku przekrojonych na połówki
    • 4 gałązki kopru do kiszenia
    • 8 listków laurowych
    • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +5dni odstawienie  ›  Gotowe w: 5dni40min. 

    1. Wodę zagotować z solą i zielem angielskim. Wystudzić.
    2. Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na ćwiartki.
    3. Do słoiczków nakładać paprykę, po 2-3 ząbki czosnku, kawałek kopru, 1 listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu.
    4. Wlać ostudzoną zalewę do słoiczków, zakręcić je i odstawić w zacienione miejsce na kilka (około 5) dni, aż zacznie fermentować i się pienić.
    5. Po tych kilku dniach w temperaturze pokojowej przenieść paprykę do piwnicy lub innego chłodnego, ciemnego miejsca. Będzie gotowa do spożycia po 2-3 dniach. Można ją tak przechowywać przez kilka miesięcy.

    Pasteryzacja:

    Po tym kiedy papryka ukiśnie (czyli po kilku dniach fermentacji w temperaturze pokojowej), można ją zapasteryzować, żeby mieć pewność, że się nie popsuje. W tym celu słoiki należy ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyciągnąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis