Ziemniaki po litewsku

    Ziemniaki po litewsku

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepisów na ziemniaki po litewsku jest sporo. Jedni gotują je z burakami, inni zapiekają pod pierzynką z żółtego sera. Ja znam wersję z marynowanymi pieczarkami. I bardzo mi ta sałatka ziemniaczana smakuje.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    • 180 g marynowanych pieczarek
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w cienkie talarki.
    2. Pieczarki pokroić w ćwiartki.
    3. W szklanej salaterce położyć warstwę ziemniaków, na nią dać pieczarki, następnie śmietanę, a całość doprawić solą i pieprzem i posypać szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis