Sałatka z rukolą i gorgonzolą

    Sałatka z rukolą i gorgonzolą

    2polubienia
    10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten prosty i szybki przepis na sałatkę z rukoli i sera pleśniowego gorgonzola lub lazur poznałam dzięki siostrze, która, wiecznie będąc w biegu, wynajduje nieskomplikowane dania.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g rukoli, umytej i osuszonej
    • 200 g sera pleśniowego (gorgonzola lub lazur), pokrojonego w kostkę
    • 12 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
    • 1 łyżka uprażonego sezamu lub pestek słonecznika
    • 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
    • 5 listków świeżej mięty, posiekanych
    • Sos
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Na talerzyku położyć rukolę, na nią ser i pomidorki, dodać miętę. Posypać z wierzchu sezamem i orzechami.
    2. Przygotować dressing: oliwę wymieszać z sosem sojowym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Polać sałatkę sosem na chwilę przed podaniem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis