Ogórki z chili i z czosnkiem

    Ogórki z chili i z czosnkiem

    18polubień
    6godz.25min.


    Zrobione przez 132 osoby

    Jeden ze sposobów na przetworzenie ogórków, aby można je było kosztować także zimową porą. Są wyraziste w smaku i lekko pikantne - w zależności od ilości dodanego chili.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoiczków 0,5 l

    • 2,5 kg ogórków gruntowych
    • 3 łyżki soli
    • Zalewa
    • 500 g cukru
    • 350 ml octu 10%
    • 3 łyżeczki chili (w proszku)
    • 1,5 główki czosnku (ząbki pokroić na plasterki)
    • 8 łyżek oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.25min. 

    1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w słupki.
    2. Posypać ogórki solą i odstawić na 6 godzin. Po upływie tego czasu odlać sok, który się wytworzył.
    3. Cukier zagotować z octem, dodać chili, plasterki czosnku, a na końcu dodać olej. Wymieszać.
    4. Ogórki włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą i zakręcić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    autor:
    22

    Fajny przepis. Moje pierwsze próby zrobienia przetworów i pełen sukces! - 26 lip 2013

    LucynaWojnowska
    15

    Ja zebrałam dużo papryki z ogrodu i zrobiłam ją według tego przepisu ,smakuje wspaniale ale faktycznie zalewy jest za mało ,więc zwiększyłam troszkę ilości,polecam - 26 paź 2013

    autor:
    14

    Wyszło mi 8 słoiczków różnej wielkości, ale za mało zalewy, czy wszystko jest w przepisie uwzględnione? Jak mam ocenić skoro, dopiero testuję przepis? Moja ocena jest wymuszona przez portal. - 02 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis