Sałatka warzywna warstwowa

    Sałatka warzywna warstwowa

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To jedna ze smaczniejszych sałatek mojej mamy, a przepis od dawna krąży wśród cioć i sąsiadek, które się zachwyciły jej smakiem i wyglądem.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 mały kalafior
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jabłko
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 220 ml majonezu
    • 350 g selera marynowanego, tartego, odsączonego z zalewy
    • 1 puszka (400 g) kukurydzy, odsączonej z zalewy
    • 250 g szynki drobiowej drobno pokrojonej
    • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 5 plastrów ananasa z puszki, pokrojonych na małe kawałki
    • 180 g żółtego sera, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Kalafior gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostudzić i podzielić na różyczki.
    2. Jajka i jabłko obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    3. W szklanej salaterce ułożyć warstwami: majonez, seler, kukurydzę, wędlinę, szczypiorek, jajka, kalafiora, ananasa, jabłko i ser.
    4. Odstawić na godzinę do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis