Kruchy placek z wiśniami

    Kruchy placek z wiśniami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To specjalność ciotki Haliny - poznałam jego smak ubiegłego lata, na rodzinnym przyjęciu w ogrodzie. Pysznie pasuje z gorzką kawą.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 36x24,5 cm

    • Ciasto
    • 150 g mąki pszennej
    • 150 g mąki krupczatki
    • 250 g masła
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dodatki
    • 1 kg wiśni (wydrylowanych)
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 4 białka jajek
    • 2 łyżki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Blaszkę o wymiarach 36x24,5 cm wysmarować tłuszczem.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.
    4. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Pozostałą część owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
    5. Wiśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej i ułożyć je na cieście.
    6. Białka ubić trzepaczką na sztywno i wylać pianę na wiśnie.
    7. Posypać białka wiórkami kokosowymi.
    8. Odłożone ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na grubych oczkach wprost na warstwę wiórków kokosowych.
    9. Piec placek w rozgrzanym piekarniku przez ok. 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis