Musaka

    Musaka

    13polubień
    2godz.5min.


    Zrobione przez 446 osób

    Fantastyczny przepis na tradycyjne greckie danie. Warstwy bakłażana przekładane sosem pomidorowo-mięsnym i parmezanem, zapiekane pod beszamelem. Kali Orexi! Smacznego! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 małe bakłażany, pokrojone wzdłuż na 1 cm plastry
    • sól
    • Sos beszamelowy
    • 950 ml mleka
    • 110 g masła
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • sól do smaku
    • 3 żółtka, roztrzepane
    • Sos mięsny
    • 7 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 cebule, starte
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    • 1 szczypta cynamonu
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 400 g passaty
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 białko, roztrzepane
    • 120 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Bakłażana włożyć do durszlaka, oprószyć solą z obu stron. Odstawić na 30 minut, żeby pozbyć się goryczki.
    2. W rondelku podgrzać mleko, aby prawie wrzało. Na dużej patelni stopić masło, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Zmniejszyć ogień i powoli dolewać gorące mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą do smaku. Odstawić do przestudzenia. Następnie stopniowo dodawać żółtka i dobrze wymieszać. Odstawić.
    3. Bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i obsmażyć plastry bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    6. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Dodać czosnek i podsmażać przez minutę. Następnie zwiększyć ogień, dodać mięso i smażyć przez 5 minut cały czas mieszając.
    7. Dodać ziele angielskie, cynamon, cukier, sól i pieprz oraz passatę. Wymieszać i smażyć przez 15-20 minut, aż sos się wchłonie. Dodać pietruszkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia, a następnie dodać białko i wymieszać.
    8. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, przykryć sosem mięsnym, posypać 1/3 parmezanu. Ułożyć kolejną warstwę bakłażana, posypać 1/3 parmezanu, przykryć beszamelem i posypać resztą sera.
    9. Piec przez 45-60 minut, aż wierzch się zetnie i przyrumieni. Odstawić na 20 minut, pokroić i podawać.

    rada

    Podsmażenie bakłażana jest kluczowe dla potrawy, ale można to zrobić w zdrowszej wersji. Plastry lekko posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i podpiec w temperaturze 200 stopni, w trakcie przewracając na drugą stronę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Musaka
    Musaka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Samo danie wyszło smaczne, ale niezadowalająca jest jego konsystencja. Myślę, że tutaj są zabużone proporcje. Mięsa jest tylko półkilo natomiast sosu beszamelowego prawie litr! Razem wychodzi zbyt wodniście i wszystko się rozlatuje przy podaniu. - 04 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis