Sałatka marynowana z ogórków

    Sałatka marynowana z ogórków

    16polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 61 osób

    Sezon na młode warzywa to też czas, aby pomyślec o przygotowaniu zapasów na zimę. Ta sałatka to jedna z pyszniejszych jakie można zjeść u mojej mamy.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoiczków 0,5 l

    • 4 kg ogórków gruntowych, umytych ale nie obranych
    • sól
    • 500 g marchewki, starte na grubych oczkach
    • 5 łyżeczek cukru
    • 1/2 kg cebuli, pokrojonej w plastry
    • 250 ml octu 10%
    • 250 ml oleju
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • 4 ząbki czosnku, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 2 godziny, po czym odsączyć z wody.
    2. Marchewkę zasypać cukrem. Odstawić.
    3. Cebulę lekko posolić. Odstawić.
    4. Ocet zagotować z olejem. W tym czasie w dużym garnku wymieszać warzywa.
    5. Zalać gorącą zalewą warzywa w garnku, dodać natkę pietruszki i czosnek, i dobrze wymieszać.
    6. Nałożyć mieszankę warzywną do słoiczków i zakręcić.
    7. Pasteryzacja:

    8. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    rada

    Ogórki można obrac ze skórki przed zamarynowaniem, bo mogą się trafić gorzkie okazy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    freeman
    autor:
    0

    Zrobilem bardzo dobra salatka! czwarty kilogram ogorkow zastapilem zielona papryka przepyszna! - 22 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis