Placki cukiniowe z miętą

    Placki cukiniowe z miętą

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Cukinia i świeża mięta smakują mi w każdym wydaniu, a szczególnie są smaczne, gdy podać je w duecie. Takie placuszki polewam czasami jogurtem wymieszanym z czosnkiem.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 młode cukinie (300-500 g)
    • 100 g żółtego sera (twardego, np. Zamojski), drobno startego
    • 1 jajko
    • 3 łyżeczki posiekanej mięty
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku
    • 1 łyżka otrębów (pszennych lub owsianych)
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Cukinie umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z soku.
    2. Wszystkie składniki wymieszać, dodać do smaku sól i pieprz.
    3. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto łyżką. Smażyć placki z obydwu stron na złocisty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis