Pikle z grzybów leśnych

    Pikle z grzybów leśnych

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Grzybki marynowane z papryką i cebulą - palce lizać! Sezon na grzybobranie to jedna z moich ulubionych chwil w roku. Niecierpliwie czekam na długie leśne wyprawy i co uda się znaleźć wśród mchu i liści. A później jest suszenie, duszenie i marynowanie pachnących lasem grzybów.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki po 250 g

    • 1 kg grzybów leśnych (mniejsze sztuki)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 cebula pokrojona na ćwiartki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
    • Zalewa
    • 250 ml octu 10%
    • 650 ml wody
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Grzyby oczyścić i wypłukać. Obgotować w wodzie z cebulą i łyżeczką soli przez ok. 15-20 minut, odcedzić.
    2. W tym czasie zblanszować aprykę zanurzając na minutę w gotującej się wodzie.
    3. Przygotować zalewę: wymieszać wodę z octem, cukrem i solą i gotować przez 10 minut.
    4. Grzyby, cebulę i paprykę włożyć do słoików 250 g, zalać gorącą zalewą.
    5. Pasteryzacja:

    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    1

    Fajne grzybki. Szukałam prostego przepisu i spodobała mi się papryka w tym. Zalewę gotowałam dużo krócej, bo nie lubię zapachu octu - 08 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis