Wiosenna botwinka

    Wiosenna botwinka

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Dopiero od kilku sezonów wiosennych ta przepyszna zupa gości na moim stole, gdyż wcześniej nie była mi znana. Jak to - zupa z liści buraków? A jednak. I jakaż to smakowitość...

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 marchewki pokrojone na talarki
    • 2 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 1/2 selera
    • 1 pietruszka pokrojona na talarki
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 pęczek botwinki
    • 4 niewielkie młode buraczki obrane i drobno pokrojne
    • 1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ugotować wywar z warzyw - marchewki, ziemniaków, selera, pietruszki, natki, kostki rosołowej. Gotować, aż warzywa będą miękkie - ok. 20 minut.
    2. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać - liście i łodygi.
    3. Gdy warzywa będą miękkie - dodać posiekaną botwinkę, pokrojone w kostkę buraki oraz czosnek - gotować do miękkości.
    4. Pod koniec gotowania dodać masło, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
    5. Zupę na talerzach można doprawić śmietaną, i posypać szczypiorkiem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis