Kruche ciasteczka shortbread wg. Kay

    Kruche ciasteczka shortbread wg. Kay

    8polubień
    45min.


    Zrobione przez 220 osób

    To łatwe kruche ciasto pieczone na okrągłej blasze i pokrojone w kliny. Serdecznie polecam! Pycha ciacha!!!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 60 g (1/2 szklanki) cukru pudru
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodać masło i wanilię, mieszać aż powstanie gęste ciasto. Wyłożyć ciasto na okrągłą blachę o średnicy 23 cm i ponakłuwać widelcem. Posypać pozostałym cukrem wierzch.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut lub do momentu aż się przyrumieni. Pokroić w kliny jeszcze ciepłe ciasto. Ostudzić, rozdzielić na pojedyncze ciasteczka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    7

    Bardzo prosty przepis - a ciastka smakowite. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz! - 02 lip 2010

    JuliaBieleninik
    3

    - - 08 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis