Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. ›
Gotowanie: 20min. ›
Gotowe w: 35min.
- Marchew i pora kroimy w plastry. Pieczarki w talarki. Cebulę w kostkę.
- Kurczaka kroimy na cienkie, podłużne plasterki - takie kęsy na jeden raz (no do dwóch razy). Wrzucamy na rozgrzany olej i kropimy sosem sojowym. Oprószamy pieprzem, nie solą, bo sos sojowy już jest słony.
- Gdy piersi podpieczemy, dorzucamy cebulę, pora, marchew i pieczarki. Podsmażamy kilka minut - marchew nie ma być zupełnie miękka.
- Mieszamy ostrą paprykę z cukrem, curry, octem i wodą. Zalewamy tym warzywa na patelni.
- Na ugotowany ryż na talerzu wrzucamy warzywa z mięsem. Gotowe.
rada
Można podawać z makaronem
Idealnie ugotowany makaron?
Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"
Ryż bez tajemnic
Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!
Sos sojowy w diecie bezglutenowej
Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.