Kurczak z warzywami po chińsku

    Kurczak z warzywami po chińsku

    20polubień
    35min.


    Zrobione przez 11 osób

    Prosto, smacznie i zdrowo, koniecznie wypróbuj ten przepis! Wspaniały, wyrazisty smak.

    Pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 marchewka
    • 1/2 pora
    • 100 g pieczarek
    • 1 mała cebula
    • 250 g piersi z kurczaka
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
    • szczypta pieprzu
    • 1 słodka papryka
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • szczypta curry
    • 1/2 łyżeczki octu
    • 1/2 łyżeczki wody
    • szczypta cukru
    • 400 g ryżu, ugotowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Marchew i pora kroimy w plastry. Pieczarki w talarki. Cebulę w kostkę.
    2. Kurczaka kroimy na cienkie, podłużne plasterki - takie kęsy na jeden raz (no do dwóch razy). Wrzucamy na rozgrzany olej i kropimy sosem sojowym. Oprószamy pieprzem, nie solą, bo sos sojowy już jest słony.
    3. Gdy piersi podpieczemy, dorzucamy cebulę, pora, marchew i pieczarki. Podsmażamy kilka minut - marchew nie ma być zupełnie miękka.
    4. Mieszamy ostrą paprykę z cukrem, curry, octem i wodą. Zalewamy tym warzywa na patelni.
    5. Na ugotowany ryż na talerzu wrzucamy warzywa z mięsem. Gotowe.

    rada

    Można podawać z makaronem

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 28 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis