Ciasto "Pleśniak"

    Ciasto "Pleśniak"

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne.

    Pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g margaryny "Palma"
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 żółtka
    • 2 łyżeczki kakao
    • 4 białka
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 słoik konfitur

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Palmę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i żółtka ugnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część wymieszać z kakao. Następnie włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
    2. Nagrzać piekarnik do 200°C. Blachę posmarować tłuszczem.
    3. Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    4. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć tarką bezpośrednio na blachę. Następnie posmarować konfiturami, a potem masą z białek.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.

    rada

    Zamiast konfitur można dodać pokrojone owoce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis